Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voda není samozřejmost

Stejně jako nám dnes připadá absurdní kouřit v letadle nebo vyhazovat odpadky z jedoucího auta, bude nám v budoucnu připadat absurdní nešetřit vodou.

Že by se mělo s vodou šetřit, poslouchala většina z nás v dětství od svých rodičů. Dnes jsme to zase my, kdo poučuje vlastní děti o šetření. Říkáme to ale spíš proto, abychom se pak nemuseli obávat vyúčtování za odběr vody. Účelné hospodaření s vodou však není problémem pouze domácností.

Dostatek kvalitní vody je pro nás v České republice samozřejmostí. Málokdo přemýšlí o efektivním využívání vodních zdrojů a stejně tak málo lidí si uvědomuje zdánlivě jasnou věc - že je voda strategickou surovinou pro celé hospodářství. Vždyť je to právě voda, která je základní surovinou řady produktů, je nezbytná pro fungování továren, ale i administrativních budov, ale má vliv například také na zaměstnanost. Podle údajů OSN na celém světě pracuje v odvětvích spojených s vodou 1,5 mld. lidí.

V polovině března jsem navštívil konferenci VODA 2016, na které vystoupili řečníci z řad státních orgánů, výzkumných ústavů, významných firem, ale i neziskových organizací. Mluvilo se nejen o vodě jako zdroji, ale také jako o hrozbě, kterou přináší v podobě povodní nebo erozí.

Mark Rieder z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka nás seznámil se strategií, jak zamezovat právě negativním dopadům povodní a erozních jevů pomocí nejrůznějších opatření pro zemědělskou půdu nebo upravováním koryt vodních toků. S úpravou koryt souvisí i lepší využití možnosti regulovat průtočnost a zadržovat či vypouštět vodu z nádrží i přírodních útvarů na vodních tocích dle aktuální potřeby.

Ale teď zpět k pojetí vody jako zdroje. Na konferenci jsem se setkal také s izraelským velvyslancem Gary Korenem, jehož země má z posledních let bohaté zkušenosti se zaváděním nových technologií v oblasti hospodaření s vodními zdroji. Izrael donutil k razantním krokům před několika lety nedostatek vody v období such, kdy se hladina Galilejského jezera, hlavního přírodního zdroje vody, snížila na minimální hodnoty. V tomto období začala vláda intenzivně pracovat na plánech, jak zabezpečit nepřetržitý dostatek pitné vody. Vytvořením nové autority a soustředěním pravomocí na jedno místo došlo ke zlepšení koordinace ve vodohospodářství. Jednou z klíčových oblastí, ve které je vidět výrazný posun, je znovuvyužití odpadních vod. V tom je Izrael nejlepší na světě a dnes využívá až 75 % odpadních vod, přitom toto číslo má být v blízké době navýšeno až na 90 %. I další způsob získávání vody pro obyvatele a hospodářství, zejména zemědělství, je tady na vzestupu. Izrael investuje do výstavby odsolovacích zařízení, která mají do roku 2050 pokrýt až 2/3 spotřeby. Kvalita vody dodávané do vodovodní sítě je vysoká také díky opatřením, která vedou k lepšímu čištění vody i v přírodních rezervoárech, např. v již zmiňovaném Galilejském jezeře, kde s čištěním pomáhají speciálně vysazené kolonie ryb.

Izrael začal své snažení od vzdělávání veřejnosti, která pak tlačí a zároveň je sama tlačena do úsporného nakládání s vodou. Může tak pro nás být inspirací, jak hospodárně nakládat s vodními zdroji a využívat přírodní podmínky dané naší zemí. S izraelskými zástupci jsem se i z tohoto důvodu dohodl na další spolupráci a rád bych se pokusil přenést některé zajímavé nápady na zadržování vody v krajině a hospodaření s vodou do naší legislativy.

Postup, který zvolil Izrael, tedy začít vzděláváním veřejnosti, vyzdvihuje i myšlenka Marka Riedera. Kdy lidé začnou šetřit vodou a uvědomí si, že je nutné s ní nakládat hospodárně? Teprve, když vznikne ve společnosti tzv. společenská objednávka po šetření s vodními zdroji. Pak teprve dojde k nátlaku na realizaci. K tomu však vede dlouhá cesta. Je třeba vzdělávat a informovat společnost, která bude prostřednictvím médií a za podpory odborníků tlačit na politiky, aby přijímali opatření vedoucí k efektivnějšímu nakládání s vodou, nejen ze strany jednotlivců, ale i firem.

I v České republice se postupně mění přístup k otázce vodního hospodářství. Problematiku jsem konzultoval v nedávné době s generálním ředitelem Pražských vodovodů a kanalizací Ing. Petrem Mrkosem. Při této příležitosti jsem měl možnost prohlédnout si Podolskou vodárnu s muzeem a záložním vodárenským provozem, ale především moderní řídící centrum, které se nachází v Praze na Floře, odkud jsou řízeny veškeré rozvody vody a kanalizace v Praze. Mohl jsem tak vidět nejnovější technologie, které jsou v pražském vodohospodářství aplikovány.

Účelné nakládání s vodními zdroji je důležitou součástí každodenního života. Měli bychom tedy přestat brát dostatek vody jako samozřejmost a věnovat více úsilí tomu, aby s ní nebylo zbytečně plýtváno.

Autor: Miloš Babiš | pondělí 11.4.2016 13:03 | karma článku: 10,31 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Miloš Babiš

Institut prohlížitele včelstev nově najde oporu v zákoně

Nový návrh veterinárního zákona, který právě projednává Poslanecká sněmovna, přináší ukotvení postavení tzv. prohlížitele včelstev.

18.5.2017 v 11:03 | Karma: 9,93 | Přečteno: 743x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Miloš Babiš

Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...

I tak může vypadat objednávka piva v restauraci. Nedávno jsme na toto téma (jak jinak než u piva) zavedli s přáteli diskuzi.

26.4.2017 v 11:14 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Miloš Babiš

Nákup potravin – strávit čas nad zjišťováním informací nebo nehledět na bezpečnost?

Jak se vyhnout nevhodným potravinám bez studování rozsáhlých předpisů, jejichž znalost je navíc v případě, že je výrobce nebo distributor nedodržuje, vlastně k ničemu.

5.4.2017 v 11:08 | Karma: 10,11 | Přečteno: 254x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Miloš Babiš

Zemi původu potraviny často na obalu hledáme marně

Původ potravin zajímá Čechy stále více. Jeho zjištění však není jednoduchou záležitostí a pohled na etiketu u většiny produktů nestačí. Značení země původu je totiž povinné jen u některých potravinových výrobků.

28.3.2017 v 13:06 | Karma: 9,79 | Přečteno: 365x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Miloš Babiš

Budou konečně stejné potraviny pro všechny unijní spotřebitele?

Diskuze o rozdílech potravin na českém a zejména německém trhu opět nabraly na obrátkách. Proti tomuto fenoménu totiž nebojuje pouze Česko, ale i další středoevropské státy.

17.3.2017 v 9:57 | Karma: 17,54 | Přečteno: 549x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.

Seznam rubrik