Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nákup potravin – strávit čas nad zjišťováním informací nebo nehledět na bezpečnost?

5. 04. 2017 11:08:02
Jak se vyhnout nevhodným potravinám bez studování rozsáhlých předpisů, jejichž znalost je navíc v případě, že je výrobce nebo distributor nedodržuje, vlastně k ničemu.

Spotřebitelé si často kladou otázku, jak se vyhnout nevhodným potravinám bez studování rozsáhlých předpisů pro jednotlivé druhy potravin, jejichž znalost je navíc v případě, že je výrobce nebo distributor nedodržuje, vlastně k ničemu. Bez toho se však dnes, v době, kdy je trh zavalený širokou škálou výrobků všech druhů a různé kvality, bohužel alespoň v omezené míře neobejdeme. Jsou to právě etikety, které by nám o výrobcích měly říct v podstatě vše. Navíc jakmile si spotřebitel udělá přehled v každodenních potravinách, tato starost z velké části u dalších nákupů odpadá.

Mezi nejproblematičtější potraviny z hlediska bezpečnosti, ale i z hlediska jakosti patří dlouhodobě maso a masné výrobky. Pro spotřebitele je u masa na místě si všímat, zda je křehčené – to musí být patrné ze značení výrobku. Prakticky to znamená, že do masa výrobce vstříknul solný roztok. Sledujeme tedy uvedené množství vody a soli s ohledem na celkovou hmotnost výrobku. Poměrně častým proviněním výrobců je nedodržení limitu poměru vody a bílkovin, způsobené přidáváním vody nebo špatným technologickým postupem. Další z věcí, kterou může spotřebitel z pouhého obalu masného výrobku zjistit, jsou druhy použitého masa a jejich množství. Relativně snadno si tak můžete udělat představu o celkovém složení výrobku a hlavně o podílu té „opravdu masové“ části. Podíl kvalitního masa, odborně čisté svalové bílkoviny, v případě šunky dokonce stanovuje její zařazení do jakostní třídy – standardní (do 10 %), výběrové (nejméně 13 %) a nejvyšší jakosti (nad 16 %). Samozřejmostí v případě nákupu masa a masných výrobků by měla být optická kontrola produktu. Co se jeví jako samozřejmost, však řada z nás při nákupu nedodržuje a například balené maso si často ani pořádně neprohlédneme.

Samostatnou kapitolou jsou nebezpečné vlastnosti potravin, které spotřebitel pouhým pohledem nemůže odhalit. Jedná se o ty, u kterých Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila - například v případě výše uvedeného masa a masných výrobků - přítomnost bakterie způsobující listeriózu nebo přítomnost Salmonelly. Ke spotřebiteli by se po kontrolách neměly dostat, nicméně v tomto ohledu není na škodu v době, kdy máme u sebe neustále chytrý telefon a celodenně sledujeme sociální sítě, používat aplikace či sledovat profily provozované SZPI, která o takových výrobcích informuje.

Nemalou položku ve vadných potravinách tvoří také nejrůznější skořápkové plody nebo obilné produkty. V řadě těchto případů můžeme vadu odhalit pouhým okem při prohlédnutí v obchodě – jde o přítomnost drobných viditelných škůdců, někdy jsou ve výrobku vidět drobné pavučinky způsobené právě těmito škůdci. Balení potravin jsou však v mnoha případech neprůhledná, takže nám nezbyde než výrobek koupit a o nezávadnosti se přesvědčit doma po otevření obalu. Vady odhalitelné až po otevření jsou zejména vady chuťové povahy. V tomto případě bohužel nepomůže ani řídit se ani označením země původu. To je ve většině případů dobrovolné a výsledky kontrol neukazují na určitou problematickou zemi či region.

Podstatně menší zastoupení mezi vadnými výrobky má ovoce a zelenina, přičemž vada je téměř u všech případů stejná – překročení maximálního limit reziduí pesticidů, tedy opět spotřebitelem v obchodě nezjistitelná věc. Pokud bychom tady hledali nějaké pravidlo nákupu, dá se říci, že vadné produkty pochází většinou ze zahraničí. Vzhledem k nízkému počtu výskytu těchto produktů, bych však odkázal opět spíš na varování SPZI nebo varování prostřednictvím médií.

Na závěr bych rád upozornil na hledisko ceny, které tolik bereme při nákupu v potaz. Návyk Čechů kupovat nejlevnější výrobky bez ohledu na jejich kvalitu a původ je tu dlouhodobě. Z toho si alespoň podle toho, co mám možnost pozorovat, někteří spotřebitelé odnesli ponaučení, že nejlevnější výrobky jsou nekvalitní a jen koupí dražšího si zabezpečíme kvalitní a bezchybný produkt. Ani to však není nejvhodnější přístup. Cena mnohdy nevypovídá o kvalitě produktu. Alespoň to plyne z probíhajících kontrol potravin, které stejně jako u levných výrobků, odhalují pochybení i u těch nejdražších. Při rozhodování v obchodě je tak potřeba nehledět pouze na cenu, ale zajímat se také o složení produktu, jeho původ a další vypovídající vlastnosti.

Autor: Miloš Babiš | středa 5.4.2017 11:08 | karma článku: 5.64 | přečteno: 238x

Další články blogera

Miloš Babiš

Institut prohlížitele včelstev nově najde oporu v zákoně

Nový návrh veterinárního zákona, který právě projednává Poslanecká sněmovna, přináší ukotvení postavení tzv. prohlížitele včelstev.

18.5.2017 v 11:03 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 693 | Diskuse

Miloš Babiš

Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...

I tak může vypadat objednávka piva v restauraci. Nedávno jsme na toto téma (jak jinak než u piva) zavedli s přáteli diskuzi.

26.4.2017 v 11:14 | Karma článku: 17.17 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Miloš Babiš

Zemi původu potraviny často na obalu hledáme marně

Původ potravin zajímá Čechy stále více. Jeho zjištění však není jednoduchou záležitostí a pohled na etiketu u většiny produktů nestačí. Značení země původu je totiž povinné jen u některých potravinových výrobků.

28.3.2017 v 13:06 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 343 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Karel Schweitzer

Lež má krátké nohy, pane Rovenský

Asi k nikomu nemám tak zvláštní vztah jako k ekologickým aktivistům. Jsou mezi nimi totiž zajímaví lidé, kteří s nadšením bojují proti špinavostem, ale i podivní lidé, jejichž chování má blízko k manipulaci a účelové lži.

18.9.2017 v 10:53 | Karma článku: 29.40 | Přečteno: 1404 | Diskuse

Mirek Matyáš

To je on! Mého srdce šampion!

Malý elektromobil jsme do firmy zapůjčili poté, co jsme zjistili, že dojezd eGolfu je pro naše potřeby až až. Je menší, ale kupodivu nám vyhovuje lépe.

8.9.2017 v 8:53 | Karma článku: 8.53 | Přečteno: 439 | Diskuse

Ondra Kňava

Díky antioxidantům žena přišla o plíce

Zdrcující sílu antioxidantů poznala 39letá žena z Příbrami. Častá nachlazení a s tím spojená pracovní neschopnost, přiměly Jiřinu (39) k samostudiu.

7.9.2017 v 9:05 | Karma článku: 24.33 | Přečteno: 1913 | Diskuse

Mirek Matyáš

Straší, ale jede! - jaké je to s eGolfem?

Postřehy z dvouměsíční práce s eGolfem. Kam to šlo, tam elektromobilem. Kam to nešlo, tam spalovákem nebo vlakem. Bratislava elektromobilem, Praha elektromobilem, Ústí n/L elektromobilem, Maďarsko elektromobilem - a Ostrava vlakem.

6.9.2017 v 8:56 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 426 | Diskuse

Mirek Matyáš

Horor pro elektromobilisty - mrazivá jízda bez topení!

Dnes budu psát o tom, jak hororová může být cesta elektromobilem, který neznáte, a nemáte ho tak pořádně odzkoušený. A ještě k tomu cesta v mrazivé noci!

4.9.2017 v 9:46 | Karma článku: 34.86 | Přečteno: 5349 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 505

Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.