Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...

26. 04. 2017 11:14:09
I tak může vypadat objednávka piva v restauraci. Nedávno jsme na toto téma (jak jinak než u piva) zavedli s přáteli diskuzi.

Stupňové označování piva v běžném hovoru je u nás zažitou věcí. Oficiální značení dle platné legislativy je v tomto ohledu odlišné. Správně se používá slovní značení, případně údaj o hmotnostním procentu extraktu původní mladiny. A platí to jak pro výrobce, tak i pro hospodské. Přesto není ojedinělou záležitostí, že nám v restauraci nabízí desítku nebo dvanáctku a ještě méně pozornosti tomu pravděpodobně věnujeme my zákazníci.

Proč vlastně používat složitější systém značení piva? Jde především o to, že doby, kdy na trhu byly pouze standardní druhy piva, jsou již dávno pryč. Výrobci v potravinářství se zákazníkům snaží nabídnout co nejširší paletu produktů, vymýšlí zcela nové produkty, využívají nové technologické postupy. Nejinak je tomu u piva. S rostoucím počtem zejména malých pivovarů se každý výrobce snaží zaujmout něčím novým. Zároveň vzhledem k propojenosti trhu se zahraničím, je tendence sbližovat označení piva i na mezinárodní úrovni.

A tak se můžeme v současnosti setkat se stolním a výčepním pivem, ležákem a speciálem, popřípadě porterem, seřazeno podle hmotnostního procenta extraktu původní mladiny od nejnižší po nejvyšší hodnotu. I toto rozdělení má však ještě určité vady na kráse. Příkladem mohou být svrchně kvašená piva spadající do procentní hranice, kterou je v současnosti vymezen pouze ležák. Ty musí být v souladu s tímto vymezením označeny slovním značením ležák, i když tomu tak z podstaty procesu není a zákazník je tedy v podstatě klamán, ne vinou výrobce. Právě samotné pivovary tlačí na zpřesnění značení, které jim umožní prezentovat zákazníkovi jasné vymezení jejich produktu. Výsledkem bude zřejmě i nová vyhláška (momentálně v legislativním procesu). Ta zavádí kategorii plná piva, do které budou spadat všechna piva dosud spadající pod kategorii ležák, která jsou však svrchně kvašená. Piva s obsahem 13 % a více extraktu původní mladiny se přejmenují na piva silná.

Výrobci si se změnou určitě poradí. Jsem spíše zvědavý, jak se s tím popasují hospodští a hlavně čeští spotřebitelé, pro které (až na výjimky) hraje stupňové hodnocení stále prim. Myslím si a jistě nejsem jediný, že určitě i dál uslyšíme v hospodách klasické objednávky desítek či dvanáctek. Je tedy otázkou, jak tuto snahu o správné rozlišení, běžní čeští „pivaři“ ocení.

Autor: Miloš Babiš | středa 26.4.2017 11:14 | karma článku: 17.17 | přečteno: 1000x

Další články blogera

Miloš Babiš

Institut prohlížitele včelstev nově najde oporu v zákoně

Nový návrh veterinárního zákona, který právě projednává Poslanecká sněmovna, přináší ukotvení postavení tzv. prohlížitele včelstev.

18.5.2017 v 11:03 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 693 | Diskuse

Miloš Babiš

Nákup potravin – strávit čas nad zjišťováním informací nebo nehledět na bezpečnost?

Jak se vyhnout nevhodným potravinám bez studování rozsáhlých předpisů, jejichž znalost je navíc v případě, že je výrobce nebo distributor nedodržuje, vlastně k ničemu.

5.4.2017 v 11:08 | Karma článku: 5.64 | Přečteno: 238 | Diskuse

Miloš Babiš

Zemi původu potraviny často na obalu hledáme marně

Původ potravin zajímá Čechy stále více. Jeho zjištění však není jednoduchou záležitostí a pohled na etiketu u většiny produktů nestačí. Značení země původu je totiž povinné jen u některých potravinových výrobků.

28.3.2017 v 13:06 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 343 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Karel Schweitzer

Lež má krátké nohy, pane Rovenský

Asi k nikomu nemám tak zvláštní vztah jako k ekologickým aktivistům. Jsou mezi nimi totiž zajímaví lidé, kteří s nadšením bojují proti špinavostem, ale i podivní lidé, jejichž chování má blízko k manipulaci a účelové lži.

18.9.2017 v 10:53 | Karma článku: 29.40 | Přečteno: 1404 | Diskuse

Mirek Matyáš

To je on! Mého srdce šampion!

Malý elektromobil jsme do firmy zapůjčili poté, co jsme zjistili, že dojezd eGolfu je pro naše potřeby až až. Je menší, ale kupodivu nám vyhovuje lépe.

8.9.2017 v 8:53 | Karma článku: 8.53 | Přečteno: 439 | Diskuse

Ondra Kňava

Díky antioxidantům žena přišla o plíce

Zdrcující sílu antioxidantů poznala 39letá žena z Příbrami. Častá nachlazení a s tím spojená pracovní neschopnost, přiměly Jiřinu (39) k samostudiu.

7.9.2017 v 9:05 | Karma článku: 24.33 | Přečteno: 1913 | Diskuse

Mirek Matyáš

Straší, ale jede! - jaké je to s eGolfem?

Postřehy z dvouměsíční práce s eGolfem. Kam to šlo, tam elektromobilem. Kam to nešlo, tam spalovákem nebo vlakem. Bratislava elektromobilem, Praha elektromobilem, Ústí n/L elektromobilem, Maďarsko elektromobilem - a Ostrava vlakem.

6.9.2017 v 8:56 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 426 | Diskuse

Mirek Matyáš

Horor pro elektromobilisty - mrazivá jízda bez topení!

Dnes budu psát o tom, jak hororová může být cesta elektromobilem, který neznáte, a nemáte ho tak pořádně odzkoušený. A ještě k tomu cesta v mrazivé noci!

4.9.2017 v 9:46 | Karma článku: 34.86 | Přečteno: 5349 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 505

Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.