Podporou mladých zemědělců ke generační obměně českého zemědělství

Jako zpravodaj Zprávy o stavu zemědělství ČR za rok 2015 pro Poslaneckou sněmovnu jsem  se blíže seznámil s jedním značným problémem, který zaznamenává české zemědělství, a který ho do budoucna může velmi trápit.

Tím je nedostatek mladých lidí, kteří by se tomuto oboru věnovali.

Zemědělství je důležitým pilířem našeho národního hospodářství. Hraje také jednu z významných rolí při vytváření pracovních míst, zejména na venkově. V současné době pracuje v zemědělství více než 100 000 pracovníků a to i přes loňský pokles celkového počtu o 1,2 %. Určitý pokles počtu pracovníků v zemědělství není nijak alarmující. Co by však mělo poutat naši pozornost je věková skladba. Z té je totiž patrné, že česká zemědělská populace stárne, což může za určitou dobu přinést problém s nedostatkem pracovníků v agrárním sektoru.

Podle zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací převažovali v posledním čtvrtletí roku 2015 v zemědělství pracovníci ve věku 45 – 59 let, se zastoupením celých 42,3 %. O něco nižší podíl, konkrétně 35,6 % měli pracovníci ve věku 30 – 44 let a v kategorii 60 a více let to bylo 10,9 %. Těch nejmladších, tedy 15 – 29 let, je pouhých 11,2 %, jejich podíl se navíc meziročně ještě snížil. Tolik ke statistikám. Nutno podotknout, že se stejným problémem, tedy se stárnutím pracovníků v zemědělství, se potýkají i další evropské státy.

Je otázkou, co stojí za nezájmem mladých lidí o práci v zemědělství. Jedním z faktorů může být samozřejmě trend dnešní doby, kterým je stěhování mladých lidí do měst za vzděláváním a vyhledáváním „lepších“ pracovních příležitostí. Za nezájmem může být ale také malá informovanost mladých o existující podpoře při startu kariéry v zemědělství, zejména v případě samostatných podnikatelů. Je jasné, že podnikání v zemědělství vyžaduje vzhledem k charakteristice činnosti nemalý kapitál do začátku. Ten musí pokrýt nejen nákup například zemědělské plochy, vybavení a dalších potřebných věcí, ale také musí mít začínající zemědělec dostatečnou rezervu na své životní náklady do doby, než získá první příjmy, tedy než například sklidí a prodá první úrodu.

Vzhledem ke stárnutí zemědělské populace je nezbytné řešit generační obměnu. Cestou k tomu je, jak jsem již naznačil výše, podpora mladých pracovníků při jejich prvním zaměstnání v zemědělství či při jejich začátcích, coby samostatných zemědělců. Je například možné čerpat dotaci na zahájení činnosti mladých zemědělců do 40 let. Začínající zemědělci také zajisté uvítají pomoc v podobě odborné podpory, která může jejich začátky zjednodušit.

Cesta podpory mladých zemědělců je zásadním a v této chvíli stále ještě preventivním, opatřením, jak udržet naše zemědělství v dobré kondici. Pokud se nám i nadále podaří podporovat mladé pracovníky k činnosti v zemědělství a rozvíjet zájem o tento sektor, nemusíme se do budoucna obávat o dostatek zemědělských pracovníků.

Autor: Miloš Babiš | středa 19.10.2016 12:31 | karma článku: 14,88 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Miloš Babiš

Dnes norek, zítra králík

21.12.2016 v 10:47 | Karma: 18,94

Miloš Babiš

Pálí váš soused odpad v kamnech?

28.11.2016 v 9:00 | Karma: 16,24

Miloš Babiš

Konec aut se spalovacím motorem?

25.11.2016 v 12:42 | Karma: 20,67

Miloš Babiš

Máte už hotovou revizi kotle?

9.11.2016 v 11:31 | Karma: 12,57
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.

Seznam rubrik