Máte už hotovou revizi kotle?

Pokud jste tak ještě neučinili, nezapomeňte na povinnost nechat provést revizi kotle na pevná paliva do konce letošního roku.

Zákon o ochraně ovzduší ukládá každému majiteli spalovacího zdroje na pevná paliva o  příkonu 10 až 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinnost mít platnou revizi. V praxi to znamená, že musíme jednou za dva roky nechat provést kontrolu technického stavu a provozu kotle. Povinnost předložit v případě vyžádání obecním úřadem revizi, respektive doklad o revizi, máme od začátku roku 2017. Je tedy nutné nechat provést první revizi ještě do konce tohoto roku. Touto první kontrolou musí projít všechny kotle, výjimkou nejsou ani nové spotřebiče, zakoupené v tomto roce.

Kontrolu provádí oprávněná osoba, která je proškolena výrobcem a má k těmto úkonům oprávnění. Oprávněnou osobu tak seženete zpravidla přímo přes výrobce svého kotle. V případě, že na vyžádání obecního úřadu po 1.1.2017 nepředložíte revizi, hrozí pokuta až 20 000 Kč pro fyzickou osobu, případně až 50 000 Kč pro právnickou osobu či fyzickou osobu podnikatele.

Kontroly mají za cíl zajištění hospodárného a bezpečného provozu kotlů v domácnostech a snižování zátěže ovzduší. Tomu napomůže i postupná výměna kotlů za nové kotle vyšších emisních tříd. Od roku 2014 se přestaly prodávat kotle nejnižších emisních tříd a postupně bude následovat omezení prodeje v dalších emisních třídách s tím, že následovat bude vždy po několika letech i zákaz jejich používání. Proto se obecně doporučuje v případě nákupu nového kotle investovat do nejvyšších emisních tříd, abychom se v příštích letech vyvarovali nutnosti výměny. Ministerstvo životního prostředí se navíc snaží tuto obměnu podpořit tzv. kotlíkovými dotacemi, které mohou občané využít.

Všechny tyto kroky mají napomoci zlepšení ovzduší v České republice. Jsou to totiž právě lokální topeniště, která mají až 90% podíl na znečištění ovzduší. Věřím, že postupnou výměnou docílíme lepšího stavu ovzduší, ale i větší bezpečnosti v našich domácnostech.

Autor: Miloš Babiš | středa 9.11.2016 11:31 | karma článku: 12,57 | přečteno: 817x
  • Další články autora

Miloš Babiš

Dnes norek, zítra králík

21.12.2016 v 10:47 | Karma: 18,94

Miloš Babiš

Pálí váš soused odpad v kamnech?

28.11.2016 v 9:00 | Karma: 16,24

Miloš Babiš

Konec aut se spalovacím motorem?

25.11.2016 v 12:42 | Karma: 20,67
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.

Seznam rubrik