Miloš Babiš

Se začátkem zimy nezapomeňte na pravidelné kontroly komínů

16. 11. 2016 10:39:30
Každoroční kontrola komína je základem pro jeho bezpečný provoz. Stojí tedy za připomenutí, co vše vlastně musí provozovatel spalinové cesty splnit.

Od začátku letošního roku platí nový zákon o požární ochraně, který upravuje čištění, kontrolu a revizi spalinových cest podrobněji a přesněji než dřívější, 30 let platná legislativa. Ta již nereflektovala současnou situaci a mimo jiné například neobsahovala zákonné zmocnění pro sankce.

Pro správný a bezpečný provoz spalinových cest je nutné provádět údržbu, zejména pravidelné kontroly a čištění. Tyto úkony provádí oprávněná osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví. Lhůty čištění a kontrol upravuje vyhláška. Kontrola je u všech druhů paliv povinná jedenkrát ročně, výjimkou jsou spotřebiče s výkonem nad 50 kW s pevným palivem a celoročním provozem, které je nutné nechat zkontrolovat dvakrát za rok. Čištění se doporučuje provádět jedenkrát až třikrát během roku. Jeho četnost závisí na typu používaného paliva a na rozsahu provozu spalinové cesty. V případě běžných kotlů, používaných sezónně, se provádí čištění dvakrát za rok, u kotlů plynových jedenkrát ročně.

Pokud uvádíte do provozu nový komín, prováděli jste stavební úpravy, změnili druh paliva, vyměnili spotřebič za jiný typ, nebo došlo ke komínovému požáru či vzniku trhlin, je zapotřebí nechat provést revizi spalinové cesty, kterou provádí revizní technik. O vykonání revize vám vystaví zápis, který dokládá, že jste splnili zákonem stanovenou povinnost. Stejně tak je tomu v případě kontroly komína, kdy vám oprávněná osoba taktéž vydá zápis o provedení kontroly, dokládající splnění zákonné povinnosti.

Vývoj v oblasti kontrol a čištění spalinových cest lze považovat i podle vyjádření generálního ředitelství Hasičských záchranných sborů ČR za pozitivní. Zejména se projevuje zájem o provádění příslušných úkonů od skutečně oprávněných osob. To je způsobeno také tím, že se v praxi v minulých letech objevovaly případy falešných kominíků, před kterými hasiči varují. Těmto osobám bohužel nahrává i fakt, že v některých krajích je nedostatek odborně způsobilých osob a sehnání kominíka, který by kontrolu provedl, tak není snadné. Provozovatelé spalinových cest se také sami aktivně dotazují na bezpečný provoz a způsoby předcházení například vzniku požáru sazí, za které zpravidla může nekvalitní či nevhodné palivo.

Důležitost pravidelného čištění a kontrol, případně revizí, není radno podceňovat. V první řadě jde o důležitou prevenci vzniku požárů či úniků zplodin, což může vést ke smrtelnému nebezpečí, vážnému ohrožení zdraví a poškození majetku. V druhé řadě je potvrzení o pravidelných kontrolách dokladem pro pojišťovny v případě vzniku požáru. Jinak se vám může stát, že pojišťovna bude krátit pojistné plnění.

Autor: Miloš Babiš | karma: 12.74 | přečteno: 644 ×
Poslední články autora