Pomůže dotační program přilákat mladé zemědělce?

14. 03. 2017 15:05:58
V zemědělském sektoru ubývá počet příchozích mladých pracovníků. Zemědělství se z mladé generace v dnešní době věnují jen ti „opravdoví zemědělští srdcaři“.

V zemědělském sektoru ubývá počet příchozích mladých pracovníků. Informace poskytuje Zpráva o stavu zemědělství v ČR za rok 2015, jejímž zpravodajem jsem pro Poslaneckou sněmovnu. V kontextu spíše nepříznivých mzdových podmínek a také nepříliš velké obliby oboru mezi mladou populací, se zřejmě není čemu divit. Zemědělství se z mladé generace v dnešní době věnují jen ti „opravdoví zemědělští srdcaři“.

Že je zemědělství jedním z klíčových odvětví našeho hospodářství, o tom není pochyb. Nasvědčuje tomu i počet osob zaměstnaných v rámci odvětví. Celkem jde o více než 100 000 pracovníků. Co je však pro budoucí rozvoj poněkud alarmující, je věková struktura této skupiny, která má velmi obdobný vývoj i v dalších evropských státech.

Přes 50 % pracovníků v zemědělství je ve věku nad 45 let. Konkrétně se jedná o 42,3 % ve skupině od 45 do 59 let a 10,9 % ve skupině 60 let a více. Značně menší podíl pak mají pracovníci ve věku 30 – 44 let, kterých je něco málo přes 35 %. A těch nejmladších, tedy od 15 do 29 let je pouhých 11,2 %. Pro srovnání – v průmyslu činí zastoupení pracovníků v nejmladší věkové skupině 18,1 % a společně se skupinou 30 – 44 let dosahují na 60% podíl.

Kde hledat příčiny nízkého počtu mladých pracovníku v zemědělství? Jednou z hlavních příčin jsou dle mého názoru nízké mzdy, které se dlouhodobě pohybují pod průměrem průmyslu i celé ekonomiky. Rozdíl se navíc v kontextu nižší míry růstu mezd v zemědělství oproti jiným sektorům, nadále zvyšuje. Za další z příčin považuji přetrvávající problém českého vzdělávání, kterým je nedostatek studentů v učebních oborech, částečně způsobený společenským tlakem na získání minimálně středoškolského vzdělání s maturitou. Mezi učebními obory je i řada důležitých zemědělských oborů, ať už jde přímo o zemědělské práce či například opravy zemědělských strojů.

V případě mladých podnikatelů se zájmem o vstup do zemědělského sektoru, mohou být omezením i poměrně vysoké vstupní investice. Domnívám se, že v tomto směru výrazně napomůže dotační program, který podpoří zahájení činnosti mladých zemědělců (Výzva - Zahájení činnosti mladých zemědělců 6.1.1). Ten je určen pro fyzické osoby – začínající zemědělce ve věku 18 – 41 let s dosaženou minimální zemědělskou kvalifikací, kteří zahajují činnost poprvé, pro právnické osoby řízené mladým začínajícím zemědělcem a dále pro zemědělské podniky splňující definici mikro nebo malého podniku. Žádosti mohou žadatelé podat v první polovině dubna 2017. A na co budou dotace určeny? Cílem je podpora zahájení podnikání mladých zemědělců v rostlinné a živočišné výrobě formou dotací na pořízení technologií a výstavbu nebo rekonstrukci budov v maximální výši 45 tisíc eur. V praxi to tedy znamená dotace na stavby a technologie pro rostlinnou a živočišnou výrobu či školkařskou produkci, protikroupové a protidešťové systémy a sítě na ochranu proti ptactvu v sadech a výsadbách vinné révy, mobilní stroje sloužící pro prvovýrobu, nákup zemědělských nemovitostí, hospodářských zvířat, sadby a osiva a také hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Dotační program tak pokrývá širokou škálu výdajů na rozjezd podnikání a věřím, že přiláká začínající podnikatele do zemědělského sektoru a pomůže jim v začátcích.

Autor: Miloš Babiš | úterý 14.3.2017 15:05 | karma článku: 7.72 | přečteno: 188x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 536 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 525

Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...