Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nákup potravin – strávit čas nad zjišťováním informací nebo nehledět na bezpečnost?

5. 04. 2017 11:08:02
Jak se vyhnout nevhodným potravinám bez studování rozsáhlých předpisů, jejichž znalost je navíc v případě, že je výrobce nebo distributor nedodržuje, vlastně k ničemu.

Spotřebitelé si často kladou otázku, jak se vyhnout nevhodným potravinám bez studování rozsáhlých předpisů pro jednotlivé druhy potravin, jejichž znalost je navíc v případě, že je výrobce nebo distributor nedodržuje, vlastně k ničemu. Bez toho se však dnes, v době, kdy je trh zavalený širokou škálou výrobků všech druhů a různé kvality, bohužel alespoň v omezené míře neobejdeme. Jsou to právě etikety, které by nám o výrobcích měly říct v podstatě vše. Navíc jakmile si spotřebitel udělá přehled v každodenních potravinách, tato starost z velké části u dalších nákupů odpadá.

Mezi nejproblematičtější potraviny z hlediska bezpečnosti, ale i z hlediska jakosti patří dlouhodobě maso a masné výrobky. Pro spotřebitele je u masa na místě si všímat, zda je křehčené – to musí být patrné ze značení výrobku. Prakticky to znamená, že do masa výrobce vstříknul solný roztok. Sledujeme tedy uvedené množství vody a soli s ohledem na celkovou hmotnost výrobku. Poměrně častým proviněním výrobců je nedodržení limitu poměru vody a bílkovin, způsobené přidáváním vody nebo špatným technologickým postupem. Další z věcí, kterou může spotřebitel z pouhého obalu masného výrobku zjistit, jsou druhy použitého masa a jejich množství. Relativně snadno si tak můžete udělat představu o celkovém složení výrobku a hlavně o podílu té „opravdu masové“ části. Podíl kvalitního masa, odborně čisté svalové bílkoviny, v případě šunky dokonce stanovuje její zařazení do jakostní třídy – standardní (do 10 %), výběrové (nejméně 13 %) a nejvyšší jakosti (nad 16 %). Samozřejmostí v případě nákupu masa a masných výrobků by měla být optická kontrola produktu. Co se jeví jako samozřejmost, však řada z nás při nákupu nedodržuje a například balené maso si často ani pořádně neprohlédneme.

Samostatnou kapitolou jsou nebezpečné vlastnosti potravin, které spotřebitel pouhým pohledem nemůže odhalit. Jedná se o ty, u kterých Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila - například v případě výše uvedeného masa a masných výrobků - přítomnost bakterie způsobující listeriózu nebo přítomnost Salmonelly. Ke spotřebiteli by se po kontrolách neměly dostat, nicméně v tomto ohledu není na škodu v době, kdy máme u sebe neustále chytrý telefon a celodenně sledujeme sociální sítě, používat aplikace či sledovat profily provozované SZPI, která o takových výrobcích informuje.

Nemalou položku ve vadných potravinách tvoří také nejrůznější skořápkové plody nebo obilné produkty. V řadě těchto případů můžeme vadu odhalit pouhým okem při prohlédnutí v obchodě – jde o přítomnost drobných viditelných škůdců, někdy jsou ve výrobku vidět drobné pavučinky způsobené právě těmito škůdci. Balení potravin jsou však v mnoha případech neprůhledná, takže nám nezbyde než výrobek koupit a o nezávadnosti se přesvědčit doma po otevření obalu. Vady odhalitelné až po otevření jsou zejména vady chuťové povahy. V tomto případě bohužel nepomůže ani řídit se ani označením země původu. To je ve většině případů dobrovolné a výsledky kontrol neukazují na určitou problematickou zemi či region.

Podstatně menší zastoupení mezi vadnými výrobky má ovoce a zelenina, přičemž vada je téměř u všech případů stejná – překročení maximálního limit reziduí pesticidů, tedy opět spotřebitelem v obchodě nezjistitelná věc. Pokud bychom tady hledali nějaké pravidlo nákupu, dá se říci, že vadné produkty pochází většinou ze zahraničí. Vzhledem k nízkému počtu výskytu těchto produktů, bych však odkázal opět spíš na varování SPZI nebo varování prostřednictvím médií.

Na závěr bych rád upozornil na hledisko ceny, které tolik bereme při nákupu v potaz. Návyk Čechů kupovat nejlevnější výrobky bez ohledu na jejich kvalitu a původ je tu dlouhodobě. Z toho si alespoň podle toho, co mám možnost pozorovat, někteří spotřebitelé odnesli ponaučení, že nejlevnější výrobky jsou nekvalitní a jen koupí dražšího si zabezpečíme kvalitní a bezchybný produkt. Ani to však není nejvhodnější přístup. Cena mnohdy nevypovídá o kvalitě produktu. Alespoň to plyne z probíhajících kontrol potravin, které stejně jako u levných výrobků, odhalují pochybení i u těch nejdražších. Při rozhodování v obchodě je tak potřeba nehledět pouze na cenu, ale zajímat se také o složení produktu, jeho původ a další vypovídající vlastnosti.

Autor: Miloš Babiš | středa 5.4.2017 11:08 | karma článku: 5.64 | přečteno: 242x

Další články blogera

Miloš Babiš

Institut prohlížitele včelstev nově najde oporu v zákoně

Nový návrh veterinárního zákona, který právě projednává Poslanecká sněmovna, přináší ukotvení postavení tzv. prohlížitele včelstev.

18.5.2017 v 11:03 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 706 | Diskuse

Miloš Babiš

Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...

I tak může vypadat objednávka piva v restauraci. Nedávno jsme na toto téma (jak jinak než u piva) zavedli s přáteli diskuzi.

26.4.2017 v 11:14 | Karma článku: 17.86 | Přečteno: 1003 | Diskuse

Miloš Babiš

Zemi původu potraviny často na obalu hledáme marně

Původ potravin zajímá Čechy stále více. Jeho zjištění však není jednoduchou záležitostí a pohled na etiketu u většiny produktů nestačí. Značení země původu je totiž povinné jen u některých potravinových výrobků.

28.3.2017 v 13:06 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 344 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Ilja Hynek

Drsný příběh jedné šťastné rodiny

Je krásný nedělní jarní den, roku 2018. Blíží se devátá hodina ranní a je ticho. Podezřelé ticho. Zvláště, pokud jste rodina s třemi malými dětmi bydlící na kraji obce ve velkém domě se zahradou.

18.11.2017 v 17:29 | Karma článku: 7.39 | Přečteno: 432 | Diskuse

Milan Smrž

Paralely zániku

Má něco společného vývoj pohledu na ohrožení naší civilizace globálním oteplováním a fáze, kterými se mění postoj vážně ohroženého člověka k jeho vlastní nemoci? Možná překvapivě mnoho.

15.11.2017 v 13:00 | Karma článku: 7.40 | Přečteno: 279 | Diskuse

Mirek Matyáš

Norsko hrozný, Malajsie naprosto strašný, u nás je to naštěstí oukej.

Spoustu zaručených pravd a informací slýchám při diskuzích na téma energetické úspory. Opravdu se ten svět kvůli elektromobilům zbláznil?

13.11.2017 v 8:48 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 1442 | Diskuse

Jaroslav Trnovec

Elektřina jako náhrada spalovacích motorů? Zatím jen snění ekofantastů.

O elektřině se dnes všude mluví jako o pohonu budoucnosti, spalovací motory jsou prý mrtvé a životní prostředí prostě potřebuje, abychom jezdili na nějaký ekologický pohon.

10.11.2017 v 8:00 | Karma článku: 33.97 | Přečteno: 870 | Diskuse

Petr Ovčáček

Zelení aktivisté chtějí titul šampiona doslova za každou cenu

Zpráva z tisku: Německá strana Zelených požadovala, aby v Německu okamžitě skončilo 20 uhelných elektráren, které nejvíc znečišťují životní prostředí. A do roku 2030 se pak úplně rozloučit s produkcí elektřiny nebo tepla z uhlí.

8.11.2017 v 14:10 | Karma článku: 33.50 | Přečteno: 937 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 507

Poslanec Parlamentu České republiky; Člen výboru pro životní prostředí; Člen podvýboru pro financování péče o životní prostředí; Člen podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství; Člen hnutí ANO 2011.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.