- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
U dveří do obchodů Billa je na tabulích napsáno, že 93,5% zboží je českého púvodu. To znamená, že jen těch zbývajících 6,5% jsou čokolády, káva, olivy, rajčata, jablka, pomeranče, mandarinky, grepy, hroznové víno, banány, fíky, datle, ananasy, pistácie, arašídy, mořské ryby mražené a konzervované, vína z Itálie, Španělska, Francie, Maďarska, Rakouska, Moldávie a JAR a podobně. Vepřové sádlo pouze z Rakouska nebo Slovenska - a někdy pouze jen vejce z Polska. Převážně českého původu je zřejmě jen chléb a pečivo, což není jisté u pečiva zmrazeného, které se k nám klidně může vozit z druhé půlky Evropy. To stejné může, stejně tak jako třeba pro limonádu Coca-Cola vyráběnou v ČR, platit také pro kuřata vylíhnutá a vykrmená v Mexiku a Brazílii, kde se porazí a zamrazí. U nás se jako mimina znovu přebalí a hle, kuřata jsou náhle českého původu. Podle slov pana poslance je zřejmé, že zákon pro určení původu českého zboží na četná zbožná přání ministra zemědělství Jurečky stále hotov není, takže nápisy u dveří do obchodů Billa nám mohou svoje pohádky o českém původu zboží vyprávět do nekonečna.
Doufám, že ten hloupý zákon nebude přijat.
Obchodník dodá to, co je zákazník ochoten zaplatit. Když je zákazník ochoten v ČR dát za párek 5 Kč/10 dkg, tak mu ho masokombinát dodá, i když nebude z masa. Když zaplatí 15 Kč/10 dkg, tak bude z masa. A takhle je to se spoustou věcí. Když si u nás spousta lidí radši utrhne od huby, aby se mohla před sousedem prsit, že má nové auto atd., tak budou obchody prodávat to, co prodávají. Náš zákazník, náš pán.
V Itálii mi říkali, že pravověrný Ital bude radši jezdit v 20 staré otřískané popelnici a bydlet v malém bytě, ale na kvalitní žrádlo a hadry mít bude vždy. Jo, holt Čecháček není Ital.
Pro mě raději kvalitní bydlení než značkové hadry.
Souhlasím, že nejdelší páku máme v ruce my, zákazníci. Že to funguje vidím každý týden v německém supermarketu. Němci jsou spořivý národ a mnozí nemají peněz nazbyt. Ale zkuste najít v jakémkoliv supermarketu třeba klecová vejce. Já to zkoušel a nikde je nemají, byť jsou kvalitou stejná jako ta z hal, jen jsou levnější. Jenže řetězec, který by se odhodlal prodávat vejce od slepic z kriminálu by měl hodně rychle existenční potíže. Ovšem tím se dostáváme k té části problému, o které jste nenapsal.
Totiž že lidi musí na ty neošizené potraviny mít peníze, když někdo žije z ruky do huby, tak nekouká na to, jestli je v salámu víc mouky než masa, chemie je dneska na takové úrovni, že místo do udírny tam zamíchaj "tekutý kouř" a je to vyuzený raz dva.
Já tohle pozoruju u našeho řezníka, má kvalitní maso i uzeniny, ale má tam i jeden druh točáku za 65kč/kg. Ten je naprosto nepoživatelnej, ale důchodci si ho kupujou. On ho tam má vlastně jen kvůli nim.
Je to taky otázka preferencí. Jestli nové fáro, abych si mohl honit brko před sousedem, nebo radši starou popelnici, ale pořádné jídlo.
Bože můj, to jsou zase moudra, samé kecy a skutek utek. Hlavně že ten Váš jmenovec a šéf dodává ty nejkvalitnější potraviny.